Thursday, 22 January 2015

Caliph Buskers

Petang ni nak buat sketsa ala-ala sadiss sikit. (Ececeh taklah sedih sangat pon). Just nak luahkan rasa bangga dengan satu group yang hangat diperkatakan sekarang ni. CALIPH BUSKERS. Aku taknak pon komen pape pasal isu tentang aweera dibuang ke apa ke. Lantak dorang lah, bukan masalah aku. Hahaha. Caliph buskers ni melonjak naik lepas dorang nyanyi untuk AJL 29 baru-baru ni. Aku masa mula dorang ni menyanyi atas pentas tu aku dah mula suka dorang ni.

Paling menyentuh hati, masa vokalis dia masuk chorus part tu. Ya Allah, terus aku menangis weh. Bukan menangis apa, aku macam terfikir sekejap. Inilah dia kuasa Allah kan, Allah bagi dorang anugerah yang kita sendiri tak terfikir dek akal untuk gantikan kekurangan diri dorang. Masa tu aku dok fikir dorang ni cuma boleh mendengar sorakan yang kuat dalam dewan tu. Kalau lah dorang boleh nampak sorakan dan semangat yang diberikan dekat dorang, mesti dorang bangga. Indahnya percaturan Allah. Thankyou untuk Edri sebab dah mengenengahkan group Caliph Buskers ni yang pada asalnya dorang hanyalah penyanyi depan-depan shopping mall dekat area KL tu. Apapun aku sokong dorang ni. Lagu Romancinta pon dah diperbaharui oleh mereka-mereka yang sangat istimewa bagi aku.

video


Friday, 9 January 2015

Skincare

Hi ! Ok nak sambung entri semalam. Malas nak tangguh lagi dah sebabkan orang yang tanya tu still bertanya lagi. Nah ni spesel untuk kau tau. Hehehe. Sesiapa yang ikuti perkembangan persiapan kahwin me tu, nanti free sikit me update lagi yek. Mek, baca ni!

Actually aku sebelum ni pakai skincare daripada Klinik Kulit Pakar KO. Agak pemes jugak klinik ni tapi duit pun macam air lah jugak nak membayor nya. Lepastu macam mana entah aku try pakai produk yang ibu bawak balik haritu. So ni baru je start pakai yang lain pulak tapi harga untuk satu set lebih kurang je pun, tak jauh beza. Hahahaha. Aku keep on dengan yang ni sebab ni: (baca yang kotak merah tu)


So ini produk2 nya :
1) Cleansing set


Product Clinelle, brand dari negara mana pun aku lupa dah. Tapi carik je dekat Guardian tu sure ada. Farmasi pun banyak tau. Watsons tu tak pasti pulak. (Cariklah sendiri) hehehe. Cleansing ni ada 3 jenis ok which is Cleansing Gel (yang pencuci muka daily), Scrub, and Cleansing Milk. Tapi yang milk punya aku tak pakai sebab banyak sangat nak pakai nanti dah susah pulak kan. Untuk scrub tu pakai cuma seminggu sekali ya! Jangan pulak pakai daily, nanti habis sopak-sopak muka kau aku tak tanggung. Sebab scrub ni dia pakai setiap hari boleh buka liang roma muka korang tu. Haaaa so make sure seminggu sekali tau!

Note : Kalau dah beli scrub ni, belilah sekali dengan mask dia. Ada mask clinelle ni sebab lepas dah pakai scrub, pakai mask. Nanti mask tu akan tutup balik liang-liang pori yang terbuka dek kerana scrub tu. Tapi aku tak beli sebab tak rajin heheh. Aku buat mask sendiri jek.

2) Toner, Moisturizer, sunblock


Ok part ni pulak. Untuk toner, ada 2 jenis tapi aku lupa yang 1 lagi tu ape. Moisturizer pun ada 2 jenis jugak, 1 yang aku punya ni. Satu lagi moisturizer booster. Masa set trial tu aku beli dua2 terus. Bila dah beli terus product ni aku beli 1 jelah. Belilah ikut keperluan muka kau, jangan lak tamak beli semua. Tutup orange tu sunblock dia. Botol dia memang kecik cinonet camtu je, so aku pakai bila nak keluar je. Yang best sunblock ni dia boleh re-apply tau! So kalau kecik camtu, mudah kau masuk dalam beg kau, bawak pegi mana-mana. Sebab tu aku suka handbag besar gerobok, semua benda boleh masuk (tak kait. hahaha)

3) Blackheads, blemish clear, eye bright


Yang 3 items ni add on je senang citer. Ini ikut keperluan jugak. Macam aku, terlalu banyak jerawat pasir. So nak picit memang takleh, aku pakai blemish clear. Itu aku apply 3 kali sehari. Lepas zohor, Lepas asar, dan sebelum tidur.

Untuk eye bright tu, untuk hilangkan panda eye, ataupun eye bag yang macam nak rak londeh tu sampai kecoh sekampung. Hehehe. So apply eye bright tu lepas apply moisturizer semua alah tu.

Blackheads pulak, untuk yang muka banyak blackheads. Macam aku tak banyak, cuma part hidung je. Itu aku pakai pore packs je senang. Jimat duit aku! Ok dah tu je, sekian celoteh aku untuk segment petang ni. Chau Shin Chiiiii

Thursday, 8 January 2015

Facial Treatment

Harini akan ada tiga entri updated. First tadi pasal new year wishes. Sekarang ni nak share tips-tips yang me buat setiap hari untuk body and paling penting muka. Next entri nak share pasal skincare yang aku guna. Ok first, kenapa perempuan ni typical sangat kalau melibatkan muka??? Ini lelaki kena tahu. Dan para suami kena spend duit lebih sikitlah yek. Hehehehe. Sebab muka kan adalah part utama yang orang akan lihat. Kalau pergi pasar sekalipun, perempuan akan tonyoh muka dorang atleast bedak atau yang agak teruk sikit muka, dorang akan sapu bb cream / foundation camtu lah. Ok ni tips untuk perempuan nak muka smooth, glowing dengan modal terlalu ciput.

1) Mineral Water



Ini paling penting untuk badan. Bukan untuk muka je. Suka minum ? Tipu ! Orang yang betul-betul disiplin je akan kerap minum dan akan bawak botol mineral water tu everywhere. Haaa nak membongak lagi? Ok, kenapa aku cakap ni penting. Fungsi utama mineral water ni adalah untuk membantu proses pembuangan toksin dalam badan-badan korang tu. Minum mineral water ni atleast 2 liter sehari ok bukan 2 kali sehari. Korang try dulu minum, kalau ada yang kerap buang air kecik ataupun ada setengah tu jerawat tetibe banyak keluar dekat muka. Itulah proses nak buang toksin kau. So teruskan lagi minum tau.


2) Wipes Tissue


Ini penting jugak bagi aku. Nak tahu kenapa?? Kalau seharian korang duduk rumah kan, atleast akan sapukan toner dari produk muka korang. Betul? Atau yang keje seharian, mesti dah berbelas lapis cream korang tonyoh dekat muka korang. Betul? Dengan berbelas lapisan yang korang tonyoh tu, sikit ruang udara pun takde untuk kulit korang bernafas. Tapi ape boleh buat, untuk penjagaan daily kan. Dari kena sinaran UV yang boleh merosakkan muka korang yang dah sedia kala cantik tu. So sebelum korang solat zohor, nak basuh mekap atau krim yang ditampal berlayer layer tadi tu, eloklah kiranya korang lap dulu muka korang dengan wipes cemini yek. Ini contoh yang aku punya, tapi sumber dari Mr.Google lah. Carik dekat guardian pun ada. Kalau yang guna baby wipes tu, make sure korang carik yang ada tertulis untuk hands and face macam dekat atas tu. Sebab tak silap aku pH bagi wipes untuk pompom baby dgn untuk tangan and muka tu difference tau! Tips yang ni aku pun aku tahu dari instagram nana mahazan.

3) Hand Sanitizer


Ini wajib ada untuk skin yang sangat sensitif (macam hakak). Both ni pun yang aku pakai sampai harini. Sebab dalam sejam, korang taktau apa yang korang pegang kan. Lepastu tau tau je nak tenyeh muka. Gatal sangat tangan tu kan. So benda ni kena ade 2 botol. 1 aku akan letak dalam make up organizer kalau nak travel ke mana-mana. Kalau duduk rumah, atas meja solek akulah. Another 1 aku akan letak dalam beg tangan aku. Pergi carik kat farmasi jugak. Bohong berat ! Botol ni tak besar mana pun. So kalau aku dekat luar, dating dengan encik suami. Dalam kereta aku suka tengok side mirror kalau idham bukak tingkap. Kalau ada jerawat dekat muka, aku akan pakai ni dulu baru aku sentuh muka dengan yakinnya! Hehehe. Benda ni lepas pakai tak payah basuh dengan air. Ni pun dah macam air  dah. Even dekat rumah pun lepas aku buat kerja rumah, kalau tak ke toilet basuh tangan before lap muka.

4) Alat memicit jerawat


Alat memicit ni pun boleh dapat dekat guardians. Alat ni memudahkan korang untuk picit jerawat yang dah masak tu tanpa menggunakan tangan. Sebab kadang guna tangan, lepas dah picit jerawat dekat 1 tempat, korang pergi merayau lak tangan tu dekat tempat lain. Dah bakteria yang dekat tangan tadi tu menyinggah dekat tempat baru. So alat ni 97% untuk prevent dari bakteria tu merebak merata-rata. (Sumber gambar Mr.Google)

5) Non-chemical skincare

Yang ini aku pakai dari klinik kulit punya. Klinik KO. Kalau nak cakap mahal tu memanglah! Orang banyak duit je boleh masuk dan pakai produk dari klinik dorang ni. Tapi sekarang aku tak pakai lagi dah sebab kesian dekat Idham. Nanti next entri aku akan story pasal skincare yang aku pakai. Baru je lagi tukar, Alhamdulillah better than yang klinik KO punya. Harga lebih kurang je, tapi yang sekarang ni non-chemical. Kenapa non-chemical? Kalau produk korang tu dari bahan chemical, itu akan menghakis kulit korang tanpa sedar. Auchhh ! Maybe sekarang selesa dengan produk camtu sebab muka akan automatik cantiklah. Memang tak tipu. Tapi impak dia masa tua korang. Aku dah banyak buat research pasal bahan chemical on skincare product tau.

6) Treatment

Yang ini mungkin korang kena pergi sebulan sekali atau sebulan 2 kali untuk make sure kulit korang dijaga rapi. Ok yang ini aku still dengan klinik KO lah sebab itu je satu-satunya klinik yang sesuai dengan skin muka aku. Yang ini kalau tak mampu, korang google je. Cara tradisional banyak, modal pun tak banyak keluar. Sebab sekarang ni pun cerita pasal bajet ciput kan. Ala sekarang zaman IT lah, semua benda dalam perut Mr.Google.

7) Kolagen


Kolagen ni korang kena lah start consume sejak umur korang 20tahun. Sebagai penjagaan untuk muka nampak tua lebih lambat. Takde lah tua sebelum usia. Ini ibu yang bagitau. Sebab ibu pakar kecantikan personal. Hahahaha! Dari dulu sampai kahwin ibu akan titik beratkan muka tau. Aku consume collagen BVR. Yang ni tak mahal pun, murah je. RM5+ dah boleh dapat tau. Tapi takkan sampai RM100. Botol dia pun comel loteh je. Yang ini aku tak sure ada dekat pasaran luar ke tak sebab aku selalu beli online je.

8) Supplement


Last sekali supplement. Aku consume Vitamin C with 1000mg Rosehip Extract. Vitamin C ni sangat bagus sebab kandungan untuk sebiji tablet tu dah memadai daily supplement korang. Kebaikan rosehip pun elok sangat untuk kulit. Yang ini aku jual (saja promote). Cuma RM60 sebotol je. Korang kena cuba jugak tau. Nak tengok testimoni customer aku sendiri, boleh pegi visits instagram aku @fatinjai_kiosk sekarang. Sekian sahaja tips aku untuk korang. Muah cikeddd

NEW YEAR 2015

Mek petang ! Sempat lagi kan nak wish happy new year. Baru berapa hari lepas, bulan Januari pon tak habis lagi so masih sempat lah. Ok itu je! Azam tahun ni ape yek? Azam tahun lepas lepas pon tak pernah tercapai lagi. Sampai takde azam dah agaknya. Tapi takpe lah, azam tahun 2015 ni nak jadi pengerang jantung kepam kepam untuk encik suami, Mohd Izza Idham. Alhamdulillah makin hari makin sayang anje itew tuuu ! Hikssss *tutup mulut*


Selamat tahun baru dari kami Hubby and Wifey yang sentiasa poyo dan berlagak comel bila berselfie.


Juga dari kami sekeluarga yang baru nak bercambah ahli. Hehehe. Belum ada rezeki nak bagi cucu untuk ibu and ayah, anak buah untuk adik, dan hadiah paling bermakna setiap perkahwinan (anak) untuk Idham. Takpe, baby tu nak suruh kita bercekarama dulu berdua kan.


Juga dari kami keluarga yang memang dah bercambah-cambah. Kahkah! Awal tahun lepas bawak Idham join family day sebagai tunang. Baru-baru ni bawak Idham yang dah officially jadi part of family. Muah cikeddd. Peace semua!!